Iedereen verdient vakantie in Gent

De stad Gent gaat een verregaande samenwerking aan met Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen. Sinds begin dit jaar betalen vakantiegangers die boeken via Steunpunt Vakantieparticpatie geen verblijfstaks meer in Gent. En dat is slechts één van de initiatieven die Gent neemt om vakantie mogelijk te maken voor iedereen, ongeacht de financiële of eventuele andere drempels waarmee ze kampen. Toerisme Vlaanderen is blij met de initiatieven van Gent en hoopt dat andere steden zullen volgen.

De stad Gent wil al haar toeristische troeven nog meer voor iedereen toegankelijk maken, ongeacht financiële of andere beperkingen. Daarom slaat Gent de handen in mekaar met Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen. Verschillende hotels, jeugdherbergen en attracties hebben zich geëngageerd om een korting van 30 procent of meer toe te passen voor vakantiegangers die boeken via Steunpunt Vakantieparticipatie. Maar Gent gaat nog een stap verder. De stad heeft ook een verantwoordelijke voor vakantieparticipatie aangesteld bij de Dienst Toerisme om sensibiliserend te werken ten aanzien van logies en attracties. Gent gaat ook in het eigen stedelijk aanbod actief zijn steentje bijdragen zodat mensen met een beperkt budget er zich meer dan welkom voelen. De stad past daarom in alle stedelijke musea voortaan hetzelfde tarief toe voor het Steunpunt Vakantieparticipatie als voor kansarme Gentenaars via de UiTPAS. En mensen die een verblijf boeken via het Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen moeten al sinds begin dit jaar geen verblijfstaks meer betalen.

Toerisme Vlaanderen juicht de inspanningen van Gent toe. "Ik wil Gent feliciteren met deze primeur en ik hoop dat het Gentse voorbeeld andere steden in Vlaanderen zal inspireren", zegt administrateur-generaal Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. "Op deze manier maken we van Vlaanderen een warme en gastvrije toeristische bestemming voor iedereen, ongeacht rang of stand."

Toerisme Vlaanderen gaat het initiatief van de stad Gent uitgebreid promoten bij de doelgroep van vakantiegangers met een beperkt budget, onder meer door middel van de brochure 'Gent voor iedereen'. Het Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen bestaat al sinds 2001, en is uniek in de wereld. In 15 jaar tijd is het uitgegroeid tot een krachtig netwerk met 1 600 sociale organisaties en meer dan 600 toeristische aanbieders die een korting van 30 procent of meer geven aan mensen in armoede. In 2015 konden zo meer dan 148 000 vakantiegangers met een beperkt budget genieten van een deugddoende daguitstap of langer verblijf.